OVER HET VONK INITIATIEF

Als docent middelbaar onderwijs zag initiatiefnemer Ivo de Lange bij leerlingen dat zij met vragen rondlopen als: Waar haal ik mijn motivatie vandaan? Welke studie moet ik kiezen, of moet ik wel studeren? Wat past bij mij, en als ik afgestudeerd ben wat voor werk ga ik doen? Waar wil ik me mee verbinden, en waar word ik enthousiast van? Hoe gaat mijn leven er uit zien en welke kwaliteiten zet ik in de wereld in?  Op de Vrije School mocht hij een aantal jaren tijdens de Parzivalperiode (een lessenreeks gericht op persoonlijke groei en ontwikkeling) in een zesweeks-traject  met 17 jarigen werken. Er werd stil gestaan bij de vraag “Wie ben ik, waar kom ik vandaan, waar ben ik nu en waar wil ik naar toe?” Jongeren die aan de slag gingen met hun idealen en waarden. Die vanuit geborgenheid bereid bleken om bij zichzelf naar binnen te kijken naar waar het werkelijk om gaat in het vormgeven van hun toekomst.

Vanuit die ervaringen en het effect daarvan, ontstond het idee dit traject breder vorm te geven, ook buiten school en voor een bredere doelgroep.

Daartoe is na een degelijk voorbereidingstraject en een pilot in 2017, in het voorjaar van 2018 stichting “Het Vonk Initiatief” opgericht.  Samen met een aantal trainers, collega’s en studenten, zijn we vanuit bovenstaande “vonkgedachte” volop bezig gegaan met de ontwikkeling van een passend programma dat aan de vraag van deze jongeren kan voldoen.

In de zomer van 2018 hebben we onze eerste vijfdaagse georaniseerd die door de deelnemers met gemiddel een “9” werd beoordeeld. Op basis van de uitkomsten van een onderzoek, uitgevoerd door twee psychologie studenten van de Universiteit van Utrecht, hebben we de effectiviteit per programma- onderdeel getoetst en gekeken naar hoe de deelnemers op het programma gereageerd hebben. Het nieuwe programma is inmiddels aangepast om nóg beter op de wensen en behoeften van nieuwe deelnemers te kunnen inspelen

Ervaringen (uit het onderzoek)

  • Na een oefening over waarden: Erg mooi om mezelf op deze manier te bezien en ook een mooie manier om meteen de anderen ook op een dieper niveau te leren kennen.
  • Ik heb veel uit het talentenspel kunnen halen. Het was heel fijn om een duidelijke schets met wat ik denk te hebben aan talenten die ik heb. Dit was voor mij een goede manier om wat meer in contact te komen in hetgeen waar ik “goed” in ben.
  • Over opstellingen: Het zichtbaar maken van mijn kwetsbaarheid heeft mij diep geraakt. Ik liet een deel van mezelf zien wat ik maar weinig tot niemand heb laten zien.
  • Over de afronding: Was voor mij een fijne ervaring. Het was heel tof om te zien hoe ver ik en andere zijn gekomen in een paar dagen. Om stil te staan bij wat we hebben bereikt en wat we daarmee gaan doen gaf mij heel wat rust en motivatie voor het aanpakken van mijn toekomst.
  • Na afloop: Ik had geen heel concrete verwachtingen voor aanvang van de week, maar weet wel dat mijn verwachtingen veruit zijn overtroffen. De sfeer, het programma, de professionaliteit en diversiteit van de week hebben mij buitengewoon blij verrast.
  • Na afloop: Ik vond het heel mooi om te zien dat de deelnemers na zo’n korte tijd met elkaar doorgebracht te hebben elkaar zo goed hebben leren kennen. Iedereen durfde vrijwel direct open en emotioneel te zijn, dat had ik niet per se verwacht. De setting en begeleiding maakten dat dit mogelijk was.

Bestuur

Rondom de initiatiefnemer heeft zich inmiddels een voorlopig stichtingsbestuur gevormd dat zich als taak heeft gesteld een zo breed mogelijk draagvlak te creëren voor de realisatie van de doelstellingen van de stichting en om aanvullende financiële middelen te vinden om dit initatief ook op lange termijn levensvatbaar te houden. Daarnaast wordt bijzondere aandacht gegeven aan de professionalisering van de Vonk-organisatie.

Gastdocenten en Sprekers

In de programma’s werken we zowel op basis van eigen kennis en ervaring, als met de expertise van bekwame gastdocenten op het gebied van beweging en spel, motivatie en initiatiefkracht, talentbewustwording en opstellingenwerk.

Projectteam Trainingen

We hebben een jong en energiek team samengesteld dat samen met de gastdocenten de trainingsprogramma’s vormgeeft, en verantwoordelijk is voor de begeleiding van de deelnemers.

Ivo de Lange

Initiatiefnemer/coördinatie

Na een loopbaan als internationaal project manager voor semi-overheid en bedrijfsleven, ben ik thans al weer ruim 10 jaar (zelfstandig) docent talen, culturen en geesteswetenschappen op vooral middelbare scholen. Ik volgde daarnaast opleidingen op het gebied van zelfontwikkeling en lichaamswerk, werkgroepen zingeving, coaching en begeleiding aan de Universiteit voor Humanistiek, en de tweejarige leergang duurzame veranderkunde aan de Pulsar Academie.

Ik heb altijd de overtuiging gehad dat idealen er niet alleen zijn om te koesteren maar om vorm gegeven te worden. Soms moet je daartoe het onmogelijke proberen te realiseren, maar dat gaat vaak met vallen en opstaan gepaard. In die zin moet je leerling durven worden van je eigen leven.

In dit Vonk-project richt ik mij op hen die de weg willen gaan om inspiratie te halen uit hun talenten en idealen, om met hen te onderzoeken wat hen tegenhoudt in de uitdaging van het verder ontwikkelen van die talenten en idealen. Om samen die weerstand in te gaan, die weerstand te ervaren en te onderzoeken, om uiteindelijk door dat alles heen de stap te maken om die idealen in de wereld te zetten en te verbinden met daadkracht. Door daarin een instrument te zijn, niet om DE weg te laten zien maar één van de vele wegen, hoop ik een ondersteuning en inspiratie te kunnen zijn voor hen die ik in de toekomst mag begeleiden.

Viola Poelert

Gastvrouw/begeleider

Het gevoel van harte welkom te zijn speelt een belangrijk thema in mijn leven en werk.

In mijn werk als gastvrijheidstrainer help ik mensen en organisaties met het creëren van een ultieme gastbeleving waarbij gasten én medewerkers zich van harte welkom voelen.

Gery Groot Zwaaftink

Gastdocent – verhalenverteller

Ik ben Gery Groot Zwaaftink en al bijna 30 jaar troubadour en verhalenverteller. Ooit wilde ik handenarbeid leraar worden maar het lot had iets anders met me voor.

Toen ik 19 was leerde ik mezelf gitaar spelen en 3 jaar later schreef ik mijn eerste liedje. Daar ontdekte ik hoe leuk het is om je gedachten in een vorm te gieten.

Dat ik daar later mijn brood mee zou verdienen wist ik toen nog niet natuurlijk. Ik las het boekje De Alchemist van P. Coelho en  werd het me duidelijk dat verhalen vertellen en liedjes zingen mijn legende was. En als je met je legende bezig bent dan lijdt je hart niet. En dat klopt. Ik heb een prachtig leven met telkens nieuwe uitdagingen en ontmoetingen.

Ik kan het jullie dan ook aanraden om op zoek te gaan naar dat wat jou bezig houd. Op zoek te gaan naar dat wat jou inspireert. Want dat maakt je uiteindelijk een gelukkig(er) man/vrouw.

https://www.gerygrootzwaaftink.nl/

Maarten van den Berg

Gastdocent – waarden/improvisatietoneel

Ik ben cabaretier en trainer presentatie-techniek. Eerst heb ik zelf veel voor anderen geschreven (o.a. Zondag met Lubach, Janjaap van der Wal), nu tour ik met mijn eigen cabaretprogramma door Nederland. Daarnaast geef ik samen met Sus Verbruggen presentatie-trainingen, waarbij we heel veel gebruik maken van theatertechnieken. Eerder gaven wij samen ook jarenlang toneel- en improvisatielessen.

Wij houden van wat je kan bereiken met theater en cabaret. Spel is een veilige, maar ook grappige en ontroerende manier om te oefenen met allerlei soorten gedrag. Je mag meer omdat het spel is, je vergeet dat je jezelf meeneemt omdat het spel is, je durft kanten en gedrag van jezelf te onderzoeken die je normaal misschien niet zo snel zou laten zien. Wij zorgen en helpen je omdat in een veilige omgeving wel te doen. En ook al is het spel, achteraf blijkt wat je op de vloer hebt laten zien verassend veel over jou te zeggen en wie jij echt bent. Hierin hopen we via een spelles ook met jullie een eerste stap te zetten.

http://www.maartenwillem.nl/

Marjanska Leeuwerik

Gastdocent – coach/opstellingenwerk

Onder de bijna 200 jarige Linde begeleid ik mensen met levensloop en loopbaan vragen.

Ik doe dat vanuit het vertrouwen dat iedereen alles al in zich heeft. Ik verbind me met mensen, inlevend, energiek, mild en met passie. Ik geloof in dromen-durven-denken-doen. Uit eigen ervaring weet ik dat precies dáár waar je grootste kwetsbaarheid of weerstand zit, zich ook je kracht en bron bevinden.

https://www.leeuwerikonderdelinde.nl/

Michèle Wattel

Gastdocent – talentencoach

In mijn werk als coach en trainer breng ik alles van mijn ervaring in het onderwijs, de reïntegratie en als gestalt-therapeut samen.

Ik begeleid (jonge) mensen met vragen over zingeving, levenskeuzes en talent- en bewustzijnsontwikkeling.

Mijn tool is het Talentenspel en daarmee zullen we ons een ochtend richten op jouw innerlijke inspiratie. En zo breng je jezelf een stapje verder op de weg die we allemaal op onze eigen wijze gaan.

http://www.wonderwell.nl

Hanna Scheepens

Gastdocent – lichaamswerk & creatieve expressie

Als ontdekkingsreizigster ben ik steeds weer op zoek naar het nieuwe en het andere. Dit heeft mij op veel plekken in de wereld gebracht. De afgelopen twee jaar brengt het mij steeds meer in mijn eigen lichaam. Dit heeft mij tot het inzicht gebracht dat ik door mijn lichaam mij in contact voel met mijzelf. Door mij vanuit die verbinding te oriënteren in de wereld, leer ik steeds meer mijn leven te leiden zoals het voor mij kloppend voelt.

Mijn deelname aan de Vonkweek in juli 2018 heeft een grote vonk over laten slaan van manifestatie-kracht. Vooral het verwoorden van mijn droom om processen van anderen te begeleiden, en het zetten van de intentie hiervan, heeft veel teweeg gebracht. Anderhalf jaar later mag ik nu meedraaien als begeleider lichaamswerk en creatieve expressie van het Vonk programma.

Ondertussen heb ik een jaar de Master Humanistiek gestudeerd waar ik veel kennis heb opgedaan rondom existentiële zingeving en het begeleiden hiervan. Op dit moment volg ik de ervaringsgerichte opleiding tot Gestalt-Art therapeut. Hier wordt gebruik gemaakt van o.a. lichaamswerk, beeld, vormwerk, beweging, meditatie en opstellingswerk om levensprocessen te begeleiden.

Maarten van der Horst

Promotie / mede-initiator bedrijfstrainingen

Twee jaar geleden raakte ik per toeval aan de praat met Ivo. Meteen was duidelijk dat we in verschillende waarden op één lijn lagen. Niet lang daarna bespraken we dit onder het genot van een biertje en begon de vonk te leven.

Dit mooie initiatief dat VONK heet, helpt mensen verder om hun plek in te nemen in deze veranderende maatschappij. Met eigen ogen heb ik gezien en beleefd wat dat met je kan doen. Niet voor niets help ik met passie mee aan het bouwen van dit initiatief!

Stichting Het Vonk initiatief 
Johannes de Bekastraat 14
3514 VM Utrecht

Telefoon:  030 879 89 05
(maandag, woensdag en vrijdag van 13.00-17.30)
of: 06 57176494

Email: info@hetvonkinitiatief.nl
Bank: NL 70 TRIO 0379 229 978
KvK: 71572015

 

Home  |   Missie Over ons Trainingen  | Contact